Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda má někdo zkušenosti s finanční náhradou u letecké společnosti TAP u mezikontinentálního létání? Čtyři dny před odletem mi změnili navazující odlet z Lisabonu. Vše je v rámci jednoho tarifu, jen místo 5h strávím v Lisabonu 16h. Když si tedy zajistím ubytování v Lisabonu, tak mi to bude hradit TAP, plus nějakou finanční kompenzaci? Předem moc děkuji odpověď. S pozdravem Michal .

Kompenzace

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

Vsimli jste si jak to ted tlaci i pres TV, pry kiwi kod🤦‍♀️😂😤??

0 Citovat

eremi napsal(a):

Pokud to máš na jedné letence,tedy v rámci jedné rezervace,tak se o Tebe musí postarat letecká společnost vždy (hotel,nový let),i když je problém způsoben vyšší moci,jen nemáš nárok na kompenzaci ve formě peněz.

Navazuji na dotaz Alušky - TAP, linka Boa Vista - Lisabon (přestup) - Mnichov, na 1 letence. První let opožděn o hodinu, přípoj v Lisabonu nepočkal, asi 50 cestujících dostalo od TAPu hotel a přebukování na další den. Ve výsledku zpoždění příletu do Mnichova cca 14 hodin. Mám nebo nemám nárok na kompenzaci? Má smysl to zkoušet? Díky.

0 Citovat

Samozřejmě o kompenzaci zažádej. Pokud nepůjde o počasí nebo o stávku zaměstnanců letiště, máš na ni nárok.

Připomíná mi to naše zpoždění z Dakaru do Vídně, kdy jsme neplánovaně strávili dvě noci v hotelech v Dakaru a v Lisabonu a po několikaměsíčním dohadování s TAPem dostali i kompenzaci 600€ na osobu.

1 Citovat

No masakr, já se podělím se svou "perlou". Ještě v době COVIDu, jsme s kamarádem letěli z Tenerife, přes Londýn do Prahy. Vše proběhlo v pohodě, avšak před branou do letadla do Londýna nám byl znemožněn vztup kvuli tomu, že jsme neměli formulář "passenger form", který je nutný vyplnit před vstupem na území UK (i přes to, že jsme jen přestupovali). Vyplnění by trvalo asi 3 minuty (což jsme měli), avšak i tak nám byl vstup znemožněn.. Podal jsem reklamaci na ryanair, a po půl roce se mi dostalo odpovědi, že ztratili mou žádost, zda-li bych jí mohl opakovat... výsměch, až na to, že tato sranda přišla cca na 10,000,- :-(. Ryanair nikdy víc!

0 Citovat

Přidám se zkušeností s Ryanairem.

Let Vídeň - Krakov, zpoždění 6 hodin, nenastoupeno na palubu

Prvně jsem to zkusil přes Ryanair, po pár týdnech mi odpověděli, že vyšší moc. Chvilku jsme si dopisovali, já citoval právní normy a oni svoje naučený bullshity. Pak už mi řekli, že je jim líto, ale víc pro mě nemůžou udělat. 

Napsal jsem formulářem na APF, pořešili jsme pár detailů, oni oslovili Ryan. Ten za 3 měsíce poslala skrze APF, že souhlasí s kompenzací. Já poslal číslo účtu a za 3 týdny mi přišly peníze na účet.

Časově: na konci října první dotaz na Ryanair, v únoru kontakt APF, v květnu peníze na účtu. Časově zhruba 5 hodin.

2 Citovat

Kompenzace – Máte nějaký nápad?   

Tailwind airlines (9 hodin zpoždení, technická závada)

Prosím o dobře míněnou radu – nápad

Let: TWI392  (někdy jako TI392)  Dresdnen – Antalya   tailwind airlines

23.dubna  plán odlet: 13:50   plán přílet Ant: 18:00   landed: 3:02 ráno

Letadlo přistaveno se zpožděním, při rolování ke gateu výrazný kouř u pravého kola (16:13). Přijelo asi 5 hasičských vozů. 30 min čekali, co se bude dít, následně čištění plochy (brzdová kapalina?) + odtažené letadlo. Nejasné informace. Drobné občerstvení (voucher + voda/snack). Zpoždění více jak 9 hodin / kdo znáte letiště v Drážďanech tak víte, jak je těžké utratit vouchery+zabavit dvě malé děti.    

Nikdy jsem o kompenzace nežádal. Podle Wiki tailwind operuje celkem 7 letadel B737, na základě rad cestujlevne.com jsem se rozhodl podělit o 25% kompenzací a ještě z Turecka založil žádost u doporučovaných vymahačů ClaimCloud. Shrnutí komunikace (kráceno):

27.4. : „ Ověřili jsme parametry Vašeho letu, a věříme, že Vám dokážeme získat kompenzaci ve výši € 1600.“   (4x 400,-)

2.5. (po návratu jsem nahrál potřebné dokumenty - plné moci, kopie pasů...)

4.5 . „Děkujeme za nahrání/doručení požadovaných dokumentů, zahajujeme jednání s leteckou společností. “     

4.6. + 4.7. + 3.8. : “Od poslední informace se stav Vaší žádosti nezměnil, případ je stále v řešení. Jakmile se stav změní, budeme Vás obratem informovat.“

12.8. „Vážený zákazníku, Váš případ, přestože letecká společnost pochybila, jsme nuceni uzavřít bez kompenzace.

V rámci platné legislativy, byly využity veškeré možnosti k přinucení letecké společnosti kompenzovat Váš let. Bohužel, přes opakovanou snahu není na leteckou společnost dosah. Jediný způsob, jak získat případnou kompenzaci, je otevření soudního sporu u místně příslušného soudu v zemi, kde má letecká společnost sídlo. Vzhledem k nejasnému výsledku jsme se rozhodli případ uzavřít.  Velmi se omlouváme, z výše uvedených důvodů nemá smysl držet žádost i nadále otevřenou a případ tímto uzavíráme. Vzhledem k tomu, že jsme nedosáhli na kompenzaci, jsou naše odvedené služby pro Vás dle ceníku zdarma.

Váš tým ClaimCloud
Pomocník ve světě létání"  

 

NESTĚŽUJI si na zdejší promo ClaimCloud ani na jejich web/styl komunikace. Máte někdo nápad co dál? Díky


f1.jpg
f2.jpg
f3.jpg

0 Citovat

Zkus německé úřady nebo ECC (tam musíš přes českou pobočku).

https://evropskyspotrebitel.cz/p...stiznosti/

https://www.lba.de/EN/AirPasseng..._node.html

1 Citovat

Tady asi ECC nepomůže je to turecká společnost, ale dá se to žalovat v Německu - jsou na to specializované kanceláře, kde není nutné nic platit předem.

Je to tam i vymahatelné, když tam létají - v krajním případě lze i zajistit letadlo, pokud nezaplatí.

 

 

0 Citovat

Četl jsem na webu německého ECC, že ho smějí použít jen ti s pobytem v Německu nebo tak něco, ale dá se jim to předat přes české ECC, aspoň tak jsem to pochopil.

0 Citovat

martuc, môžeš skúsiť vasenaroky.cz (mám s nimi dobré skúsenosti) alebo nejakej inej agentúry zaoberajúcej sa vymáhaním pohľadávok. Veľa bude závisieť od advokátnej kancelárie, ktorej agentúra postúpi Tvoj prípad. Do súdneho sporu v zahraničí asi nepôjde žiadna firma pracujúca systémom, že v prípade neúspechu neplatíte, v prípade úspechu berieme 25% + DPH.

0 Citovat

ECC se vztahuje pouze na firmy z EU, to by v Německu musela mít ta turecká aerolinka nějakou pobočku registrovanou v EU aby to prošlo.

Soud v Turecku je nesmysl s nejistým výsledkem a tak zbývá soud v Německu, který není problém vyhrát pokud je nárok oprávněný - jsou tam AK co se na to specializují a ani nechtějí provizi z tvých peněz, stačí jim palmáre co vysoudí. 

Problém je, že pokud aerolinka ignoruje německý rozsudek a nezaplatí, jde to pak formou exekuce a pak se zajišťují peníze na účtech, nebo majetek. Pokud žádný v Německu nemá, lze v tomto případě zajistit klidně i letadlo.

 

1 Citovat

Díky za podněty, vyzkouším, zda to bude "Alles muss im Ordnung sein!" anebo spíš schweinerei....

0 Citovat

in Ordnung;-)

0 Citovat

Ein bißchen Spaß muß sein,dann ist die Welt voll Sonnenschein 🌞

1 Citovat

"Kolik třešní, tolik višní"

Mám takový kompenzační "oříšek", který nevidím nadějně, ale týká se to tří osob na jedné letence, tak nad tím nechci mávnout rukou.

Trasa BER-LHR-EWR, marketed AA, operated BA na jedné letence. Při zpoždění prvního segmentu (odlet z LHR byl v 16:30, ale skutečný přílet do LHR byl 16:37) BA vystavil novou letenku s odletem v 18:00 na trase LHR-JFK operated BA. Do New Yorku přílet se zpožděním 160 minut, tedy méně jak 3 hodiny, ale na jiné letiště (respektive do naší destinace EWR jsme nepřiletěli vlastně nikdy).

Chápu to tak, že: A/ odletová destinace není v EU; B/ cílová destinace není v EU, C/ operující aerolinka není z EU => o kompenzaci 600 EUR nelze snít ani pod vlivem alkoholu.

Co ale zmeškání letu na trase BER-LHR a kompenzace 250 EUR? Co myslíte?


A další otázka mimo tento konkrétní příklad: má vliv na kompenzaci u koho je let marketed ???

A další otázka mimo tento konkrétní příklad: má vliv na kompenzaci přílet na jiné letiště v rámci města (kraje, provincie, prefektury)???

Přílet ve 22:00 do JFK se zaplaceným hotelem u EWR a jetlegem 6 hodin byl dost únavný a nepříjemný, dumali jsme co dělat a co nám kdo proplatí, a nakonec jsme namísto zakoupení nového druhého ubytování vedle JFK za 250 USD zvolili přejezd taxíkem za 150 USD do původního hotelu u EWR, kam jsme se dostali urvaní se zpožděním 4,5 hodiny. Kompenzace 3 x 250 EUR by to utrpení vykompenzovala.

 


img-1196.jpeg

0 Citovat

- UK sice není v EU, ale EU kompenzace převzali prakticky slovo od slova (jsou tam drobné odlišnosti) EDIT: teď to čtu ještě jednou, a vy jste letěli z Berlína. Tudíš se na vás kompenzace vztahují ve verzi EU, protože jako "cesta" se bere úsek cesty od stopoveru (případně výchozího města) k stopoveru (případně do destinace). a vy jste letěli z Berlína, čili ve vašem případě spadáte do kategorie "let probíhal z EU" - nicméně, vám to bohužel nijak nepomůže. Nárok na kompenzaci nevzniká v žádném případě. Ani na 600, ani na 250.

- to, že vás dopravili na jiné letiště v rámci "města", se bere jako OK. Nicméně, pokud jste byl přesměrován na jiné letiště v rámci "města", je dopravce povinnen vám proplatit dopravu na původní letiště či jiné místo (např. ten hotel). takže náklady za toho taxíka můžete po BA požadovat. Pokud máte účtenku :).

- jako "úsek" cesty se pro účely kompenzace bere úsek mezi jednotlivými stop-overy - čili pokud v tom LHR nebyl stopover (jinými slovy přestup delší, než 24h), je irelevantní s jakým zpožděním jste tam dorazili. Pokud máte tedy  zpáteční letenku BER - NYC , tak se pro účely kompenzace bere pro cestu tam úsek BER-NYC, a pak NYC-BER. I kdyby vás nakonec z nějakého důvodu třeba při cestě tam místo toho LHR poslali třeba přes Prahu a Madrid, tak pokud byste do NYC dorazil v rámci limitu zpoždění, žádné kompenzace nepřipadají v úvahu

- marketing carrier se neřeší a nijak to nevstupuje. důležitý je jen operující dopravce

 

 

3 Citovat

Děkuji za podrobnou odpověď, snad bude tento příběh a vysvětlení užitečné v budoucnu i pro ostatní.

Takže jsme to vlastně (urvaní, nevyspalí, a ve stresu) vyhodnotili správně: na nic nejspíš nebudeme mít nárok, zkusíme tu nejlevnější variantu (přejezd taxíkem), a budeme nárokovat proplacení nákladů (účtenku mám). 

Opravdu mě hodně zajímá ta teoretické rovina, marketed a jiné letiště .

Do Tokyo letá Finnair i Japan Air, prodávají si to navzájem jako code-share. Takže vůbec nezáleží na tom, kdo je marketed , posuzuje se jenom operated ?

Do Tokyo se létá na Narita nebo Haneda. Takže pro posouzení splnění smlouvy o dopravě mezi leteckou společností a cestujícím opravdu vůbec nezáleží na místě letiště???

Je to dost důležité nejen kvůli ubytování po večerním příletu, ale třeba i kvůli navazujícímu letu na jiné letence. Pokud budu mít na přestup na Narita bezpečné 3 hodiny, ale letecká společnost mě dopraví jenom na Haneda, jsem v ().()... Totéž lze napsat o většině měst, která mají dvě a více letišť.

 

0 Citovat

Opakování matka moudrosti :)

- je to operated. tečka. Není to marketed, není to aerolinka, která vám letenku prodala, není to ani ta aerelinka, jejíž je "crew a letadlo". je to ten, kdo je operated.

- ano, na místě letiště nezáleží. Vnímá se to tak, že letíte "do new yorku" a ne "na JFK". a právě ona "kompenzace" ve formě zaplacení dopravy do vaší destinace (hotel apod.) pokrává ten případ, že na původním místě máte už zaplacený transfer do hotelu/resortu a podobně.

- návazný let na "jiné" letence nikoho nezajímá. čistě odpovědnost cestujícího si naplánovat dostatečnou mezeru mezi lety. jakkoli na to téma polemizovat je už jen rétorické cvičení .).

 

Ono většinou když vás aerolinka někam přesměruje ( i vprůběhu cesty), tak máte možnost si zajít na tranzitní přepážku/service desk/zavolat si a domluvit si alternativní řešení, pokud potřebujete třeba nutně na dané letiště. Pokud je možnost a volné místo, tak vás tam pošlou. 

1 Citovat

Hmmm, hmmm, děkuji znovu za podrobné vysvětlení.

V zásadě platí, že si to člověk (=pasažér) musí všechno vyřešit a vyřídit sám. Tomu rozumím (a jako pravičák s tím rozhodně souhlasím).

S tím letištěm, na které aerolinka dle své libosti pasažéra doveze a doručí, s tím letištěm dle volby a potřeb aerolinky, tak s tím mám dost velký problém, ale to je jiné téma.

0 Citovat

A je to tady brano jako stejne mesto? Newark neni v New Yorku. Dokonce ani ve stejnem state.

0 Citovat

Ano je.

Newark sice je v jiném městě, i státě, ale je zařazen spolu s LGA a JFK jako NYC - New York City.

2 Citovat

  • zkušenost s Lufthansa a kompenzací v 12/2023
  • odlet z FAO
  • 2 dospělí, 1dítě (2Y3M)
  • zpáteční let opožděn o 3 dny, kvůli sněhovému dárku v Mnichově
  • dodatečné náklady za 2 dny: za hotel (351 EUR), jídlo v restauraci, oblečení z Pepco, pleny... (94 EUR), Uber (70 EUR),  příplatek za delší parking auta v Praze (18 EUR) = LH mi zaslala naúčet 533 EUR, vše co jsem doložil účtenkami
  • další 1 den nám LH poskytl hotel, protože nás nechtěli odbavit - tickets were not issued... takže routing co nám LH zaslala jsme nemohli absolvovat a zůstali jsme tak v FAO o den navíc... to řeším s LH jako EU261... 400 EUR/osoba... napíšu jak to dopadlo

2 Citovat

 

EU projednává větší práva cestujících v dopravě, zjednodušit se má vrácení peněz

https://1url.cz/TufiZ

0 Citovat

Evropský soud dneska rozhodl o dvou věcech týkajících se kompenzací... minimálně ta první věc se tu relativně nedávno mám pocit intenzivně diskutovala.

- nárok na kompenzaci nenáleží, pokud člověk nebyl na boardingu daného  zpožděného letu - tzn. pokud má let zpoždění a člověk si řekl, že se na to vykašle, a vezme to vlakem / autem / zůstane doma, tak je to bez nároku na kompenzaci

- a s tím související, trošku podobné - pokud si člověk v případě zpoždění větší než tři hodiny koupí novou letenku na jiný let, a tímto novým letem dorazí do 3 hodin  od původně plánovaného příletu, také nárok na kompenzaci nenáleží

1 Citovat

To jsou nároky na tu paušální kompenzaci bez prokazování skutečné škody. Ale můžu místo toho požadovat náhradu skutečné škody (s prokazováním její výše, např. za tu náhradní letenku, kterou si koupím, nebo za propadnuté ubytování, když se na to vykašlu a neletím, apod.)?

0